Nieuwpoort brengt voor de 89e keer hulde aan de Koning-Soldaat en de Helden van de IJzer
23 July 2024 - Nieuwpoort - Bron: Stad Nieuwpoort
Op zondag 4 augustus 2024 wordt in Nieuwpoort de 89e Nationale Hulde aan Zijne Majesteit Koning Albert I en de Helden van de IJzer ingericht. Naar jaarlijkse gewoonte vindt de plechtigheid plaats aan de voet van het imposante Koning Albert I monument. De Nationale Hulde wordt georganiseerd ter nagedachtenis van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.
 
Stad Nieuwpoort en de natie betuigen op zondag 4 augustus 2024 eer aan Koning-Soldaat Albert I, die negentig jaar geleden het leven liet bij een klimongeval, en alle Belgische soldaten die sneuvelden tijdens de Groote Oorlog.
 
Dit huldebetoon mag jaarlijks rekenen op de aanwezigheid van honderden vaandeldragers uit heel België en een ruime publieke belangstelling. Hierdoor kan deze ceremonie beschouwd worden als één van de belangrijkste en meest omvangrijke herdenkingsplechtigheden van ons land.
 
Met een indrukwekkend défilé van de Langebrug tot het ruiterstandbeeld van Albert I geven de verzamelde vaandeldragers om 10 u. het officiële startschot van de Nationale Hulde. De optocht wordt geschouwd door de Vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning. Naast gedelegeerden van de Franse en Britse ambassades zijn ook heel wat vertegenwoordigers van verschillende bestuurlijke, militaire en vaderlandslievende instanties aanwezig.


 
Aan het monument worden gelegenheidstoespraken gebracht namens Stad Nieuwpoort en het Koninklijk Verbond Veteranen en Sympathisanten van Koning Albert I. Ook de jeugd brengt een boodschap van hoop en vrede. Tussendoor kan het publiek genieten van passende muzikale intermezzo’s.
 
De Nationale Hulde zal ter plekke aan het Koning Albert I monument op groot scherm worden getoond. De plechtigheid wordt ook gelivestreamd via het YouTube-kanaal en de Facebookpagina van Stad Nieuwpoort.
 
Aansluitend op de Nationale Hulde aan Zijne Majesteit Koning Albert I en de Helden van de IJzer vinden nog eerbetuigingen plaats aan het Britse Nieuport Memorial, de gedenkzuil van de Franse 81e Territoriale Infanteriedivisie en het IJzergedenkteken.