Duivenlossing in het kader van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog
02 September 2017 - Adinkerke - Bron: Gemeente De Panne
De dienst Cultuur van de Gemeente De Panne organiseert reeds voor de derde keer in samenwerking met de Duivenbond Vorselaar en de gemeente Vorselaar een duivenlossing in het kader van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog. 

Omdat veel duivensoorten in staat zijn om vanaf een willekeurige plek én in een hoge vliegsnelheid hun hok terug te vinden, worden ze van oudsher gebruikt om berichten over te brengen. Dat gebeurt al duizenden jaren, in vredestijd maar ook en vooral in tijden van oorlog. De hedendaagse postduif komt uit België. Uit verschillende kruisingen ontstond rond 1850 de Belgische ‘reisduif’. De duivensport heeft op de ontwikkeling van de vogel grote invloed gehad. Ook voor militaire doeleinden werd vanaf 1870 van de Belgische duif gebruik gemaakt. 

Hoewel de Eerste Wereldoorlog wordt gezien als de eerste ‘moderne’ oorlog, speelden postduiven ook tijdens deze oorlog een belangrijke rol. Alle strijdende partijen hadden goed georganiseerde militaire duivendiensten met uitgebreide stations op de hoofdkwartieren en verspreid over het land, en met goed opgeleid personeel. 

De postduiven werden ingezet om berichten over te brengen die in een kokertje werden gestopt dat aan een poot werd vastgebonden. De berichten waren in code. Voor langere berichten werd een soort microfilm gebruikt. De duiven dienden niet enkel om berichten over te brengen, maar ook voor spionagedoeleinden. Met in Duitsland ontworpen kleine fototoestellen op hun borst, die vanop afstand konden geactiveerd worden, namen de duiven ook foto's van de vijandelijke gebieden. 

De duiven oefenden hun opdrachten vaak uit in gevaarlijke omstandigheden: beschietingen, bombardementen, gasaanvallen. Maar juist door deze hectische gebeurtenissen waren de dieren noodzakelijk. In die omstandigheden waren de telefoon en de telegraaf immers vaak onbruikbaar. Naar ruwe schatting zijn in de Eerste Wereldoorlog meer dan 100.000 duiven gebruikt, waarvan zo’n 95% het meegestuurde bericht ook daadwerkelijk afleverde.

Veel van deze postduiven werden echte helden, omdat ze vaak heel wat mensenlevens redden. In Brussel staat dan ook een monument ter ere van de militaire duiven en hun verzorgers uit de Eerste Wereldoorlog. En vergis jullie niet: ook na de Tweede Wereldoorlog zijn postduiven nog vele malen ingezet bij oorlogsvoering. 

Zaterdag 9 september 2017 omstreeks 9.00u (afhankelijk van het weer)
Private weg ter hoogte van Cappoenstraat 2, Adinkerke