19 December 2020
- De Panne
- Bron: Gemeente De Panne
Elk jaar wordt het Vredeslicht door een kind aangestoken in het symbolische Bethlehem. Vervolgens wordt het door de Oostenrijkse televisiezender ORF, die initiatiefnemer is, overgevlogen naar het Oostenrijkse Linz zonder dat het vuur mag worden gedoofd.
Twee weken later wordt het licht van mens tot mens aan elkaar doorgegeven, niet alleen in Oostenrijk, maar over heel Europa. Het vredeslicht wil een teken zijn van hoop, vrede, verdraagzaamheid en verbondenheid tussen mensen onderling.
De hele wereld rond
In de loop der jaren kreeg het Vredeslicht al snel een aantal ankerpunten in Europa. De idee achter het initiatief is dat mensen het Vredeslicht met elkaar kunnen delen, over grenzen, over leeftijden, religies, ziekte en gezondheid … heen. Niet alleen in Europa, maar ondertussen al tot aan de andere kant van de wereld. Sedert een aantal jaren heeft het initiatief ook ingang gevonden in België.
Tot in Europa en de Westhoek
Op vrijdag 18 december 2020 ontving de Vredesstad Ieper voor de derde keer het Vredeslicht. Een delegatie jongeren uit Siegen (Duitsland) bracht het licht naar de stad. Op initiatief van de Vredesstad Ieper en het Platform Westhoek Vredeshoek, dat een kritische vredesstem wil laten horen in actuele debatten over ‘oorlog en vrede’, zou het Vredeslicht als een lopend vuurtje, door een aantal lopers en wandelaars verder verspreid worden over de 18 Westhoekgemeenten. Hierbij zou De Panne fungeren als eindstation van de westelijke route.
Door de huidige maatregelen in de strijd tegen corona, kon de verspreiding van het Vredeslicht op deze manier echter niet doorgaan. Het Vredeslicht werd daarom door de dienst Cultuur van De Panne opgehaald in Ieper en rechtstreeks naar De Panne gebracht.
Daar werd het vrijdagavond in aanwezigheid van de schepen van Cultuur, Cindy Verbrugge, overhandigd aan pastoor Stephan Houtman in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Het Vredeslicht zal hier bewaard worden en kan hier gedurende de hele kerstvakantie bezichtigd worden. Wie zelf graag het Vredeslicht mee naar huis neemt, kan een kaars (klein: 2,5 euro, groot: 4 euro) kopen bij Toerisme De Panne, tijdens de openingsuren.
Cindy Verbrugge, schepen van Cultuur: “
De Panne wordt opgeluisterd door duizenden warme witte lichtjes, vandaag komt het allerbelangrijkste lichtje aan in De Panne. Een sterk lichtje met een mooie uitgesproken vredesboodschap en een warme oproep om blijvend voor elkaar te zorgen. Laten we de komende dagen samen genieten van de lichtjes bij ons thuis met al wie graag bij ons zouden hebben in gedachten!”