Traject naar ‘meester steenkapper’ geeft ambacht een toekomst
08 July 2023
- Ieper
- Bron: CWGC
IEPER – Over de loop van het volgende decennium wil de CWGC de volgende generatie steenkappers klaarstomen, zodat de enorme taak van het onderhoud en de restauratie van begraafplaatsen en monumenten kan worden verdergezet. Met trots reikt de CWGC vandaag het certificaat uit aan drie steenkappers voor het afronden van ‘Module 2’, een specialisatiegraad in het traject naar meester steenkapper.
De Commonwealth War Graves Commission biedt haar werknemers een interne beroepsopleiding aan om het ambacht steenkapper over te dragen aan een nieuwe generatie. Dit is ook nodig want meester steenkapper is een knelpuntberoep. Op deze manier kan de organisatie zorg blijven dragen voor de monumenten en graven uit de Eerste en Tweede wereldoorlog en gaat het ambacht niet verloren. Ook voor baksteenmetselwerk en gespecialiseerd tuinman zijn er interne opleidingen .
Samen met opleidingsspecialisten Compaan en Eucora leren tientallen werknemers de kneepjes van het restauratief steenkappen en metselwerk. Niet verwonderlijk, aangezien natuursteen een essentieel element is van de begraafplaatsen en monumenten van de organisatie.
De CWGC gebruikt zo veel mogelijk originele materialen en ambachten om haar patrimonium – dat ondertussen historisch erfgoed is - te bewaren voor de toekomst. Vele onderdelen van begraafplaatsen en monumenten tonen stilaan tekenen van erosie en worden gerestaureerd. Duurzaam leren omgaan met natuursteen is daarom een essentieel onderdeel van het intern trainingsprogramma.
Een nieuwe generatie steenkappers en beeldhouwers
Werknemers van de CWGC kunnen zich hier vrijwillig voor inschrijven en doorlopen doorheen het traject drie verschillende modules. Het opklimmen van beginner tot ‘semi-skilled worker’ (module 1), tot ‘skilled worker’ (module 2) en uiteindelijk Meester in het steenkappen en beeldhouwen (module 3), duurt vele jaren. Werknemers maken er een volledige carrière van om hun vaardigheid te perfectioneren.
Elk van de drie modules bestaat uit een externe beroepsopleidin gevolgd door een interne stage op de werven van de Commonwealth War Graves Commission. Uiteraard sluit elk onderdeel af met een examen, om na te gaan in welke mate een nieuwe vaardigheid werd verworven. Een geslaagde restauratie is haast onzichtbaar met het blote oog.
Drie steenkappers: Redgy Dalle, Christophe Descheemaecker en Benjamin Fioen slaagden in het examen en ontvangen het certificaat voor het slagen in ‘Module 2 – Skilled worker’.
____________
Module 1: van beginner tot ‘semi-skilled worker’
- Basisprincipes van het steenkappen
- Hergraveren van een GWGC-grafsteen
- Restaurerend herstellen een GWGC-grafsteen d.m.v. inzetstukken
- Kappen volgens plan vb. Natuursteen waterspuwer
Module 2: van ‘semi-skilled worker’ tot ‘skilled worker’
- Ontwerpen van een stappenplan
- Geavanceerde herstellingen & complexer lijstwerk
- Kappen van ronde natuursteenelementen
- Veilig machinaal gebruik
- Metsen met profielen
Module 3: van ‘skilled worker’ tot ‘expert’
- Complex beeldhouwwerk en restauratie van bvb Cross of Sacrifice
- Installatie van naampanelen van monumenten
- Opmeten en maken van technische tekeningen