Open Monumentendag 2024 in Langemark-Polekapelle
05 September 2024 - Langemark-Poelkapelle - Bron: Gemeente Langemark-Poelkapelle
Komende zondag 8 september 2024 gaat Open Monumentendag weer door in Vlaanderen. En dus ook in Langemark-Poelkapelle. Het thema is “En route” en dat gaan we zeker doen.

Wat staat er allemaal op het programma:

‘En route op de Vrijbosroute’: Gids en auteur Kevin Breyne neemt je mee langsheen de bijzondere geschiedenis van spoorlijn 63. Kevin schreef het boek : “Een spoorlijn, een bos, een oorlog” over de geschiedenis van deze spoorlijn en is dus de uitgelezen persoon om je te gidsen langs deze fietsroute. Het is ook de manier waarop we de gidstocht beleven, namelijk per fiets. De gidsbeurt gaan tweemaal door, namelijk om 13u en 15u15. Verzamelen doen we voor het gemeentehuis, Kasteelstraat 1, 8920 Langemark voor een tocht van 16 km. Vooraf inschrijven is niet nodig voor deze gratis rondrit.


 
Beeuwsaertmolen: “Het verhaal van vallen en opstaan“. De Beeuwsaertmolen werd in 2010 volledig uit zijn assen heropgebouwd. De molen werd verschillende malen vernield door stormwind, oorlog en brand. Maar telkens verrees hij uit zijn as als een ware Feniks. Kom en bewonder de bijzondere efficiënte technieken van deze prachtig heropgebouwde molen tussen 10u en 17u (Vrij te bezoeken). Molenaars Antoon Verstraete en Germain Depuydt gidsen jullie met graagte in hun favoriete stek. Pilkemstraat 26-LP
 
Steenakkermolen: “Honderd jaar geleden werd de Kruisbergmolen overgebracht vanuit Pittem naar Sint- Juliaan en omgedoopt tot de Steenakkermolen. Sinds 1439 was al een molen aanwezig op deze locatie, maar deze werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. De huidige molen werd in 1992 maalvaardig gemaakt en in 2015 grondig gerestaureerd. Molenaars Sven Berg en Jo Nuyttens nemen je mee op Open monumentendag mee en vertellen alles over de molen en zijn technieken. Vrij te bezoeken tussen 10u en 16u. Onze Lieve Vrouwstraat 3- LP.