Groen licht voor restauratie van Britse militaire begraafplaatsen
21 April 2021
- Zillebeke
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de restauratie van verschillende Britse militaire begraafplaatsen. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 681.826,20 euro toe “De militaire begraafplaatsen in de Westhoek zijn onderdeel van het landschap. Het zijn ontzagwekkende overblijfselen die ons herinneren aan het belang van vrede. Ik ben dan ook heel blij dat de Commonwealth War Graves Commission de begraafplaatsen piekfijn in orde houdt, en ik ondersteun hen graag. Door te investeren in dit specifieke funerair erfgoed zorgen we voor een fysieke herinnering aan de twee wereldoorlogen. Dat is belangrijk, want daar start vredeseducatie”, zegt minister Diependaele.
In 2017 ondertekenden de Vlaamse Regering en de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) een meerjarenpremieovereenkomst voor het uitvoeren van restauratiewerken op 24 Britse militaire begraafplaatsen in Vlaanderen. De CWGC kan rekenen op een restauratiepremie van 3.9115.393,60 euro gespreid over vijf jaar (2017-2021).
In 2017 startte de CWGC met dringende restauratiewerken aan enkele kerkhoven. “De restauratiewerken die in 2021 aan drie kerkhoven uitgevoerd worden, zijn de laatste uit de samenwerkingsovereenkomst. Wanneer alle werken zijn uitgevoerd zullen de 24 begraafplaatsen er weer netjes bijliggen en zullen ze makkelijk toegankelijk zijn voor minder mobiele bezoekers”, laat minister Diependaele weten.
In 2021 starten restauratiewerken op deze drie begraafplaatsen:
De Commonwealth War Graves Commission
De
CWGC werd in 1917 opgericht. De commissie is verantwoordelijk voor het aanduiden en onderhouden van de graven van de Gemenebeststrijdkrachten die tijdens de beide wereldoorlogen sneuvelden. Ze staat ook in voor het oprichten en onderhouden van alle monumenten voor de gesneuvelden, ook voor hen die geen bekend graf hebben. De commissie zorgt voor graven van 2,7 miljoen gesneuvelden verspreid over 149 landen en houdt de registers bij van de 1,7 miljoen slachtoffers uit de Gemenebestlanden.
Het kantoor van de CWGC in Ieper beheert de begraafplaatsen en monumenten in elf landen in Noord-Europa (Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Hongarije, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Polen en Zweden).