Nieuwpoort brengt eerbetoon aan wederopbouwarchitect Charles Pil
24 August 2024 - Nieuwpoort - Bron: Stad Nieuwpoort
Van zaterdag 24 augustus 2024 tot en met zondag 15 september 2024 plaatst Nieuwpoort wederopbouwarchitect Charles Pil centraal. Er is een expo in het Sint-Bernarduscollege die zijn  architecturale invloed op Nieuwpoort en de regio belicht. Daarnaast wordt uitgepakt met een boeiende podcast, een wandeltocht via de ErfgoedApp, een interactieve zoektocht en een boek. Ook Open Monumentendag op zondag 8 september 2024 staat in het teken van Charles Pil. 
 
Charles Pil was in de late 19e en vroege 20e eeuw één van de belangrijkste bouwmeesters van West-Vlaanderen. Hij staat in Oostende bekend om zijn opvallende en kleurrijke gevels, maar in Nieuwpoort heeft hij na de Eerste Wereldoorlog een onuitwisbare stempel gedrukt op de wederopbouwarchitectuur.
 
Pil overleed precies 75 jaar geleden en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Onder de noemer Project Pil worden verschillende activiteiten ingericht. Dit project is van groot belang voor Nieuwpoort, klinkt het bij de Stad: “Charles Pil heeft na de Groote Oorlog op onnavolgbare wijze zijn stempel gedrukt op ons stedelijk patrimonium. Veel van zijn realisaties sieren nog steeds het straatbeeld van Nieuwpoort. Het is dan ook onze plicht om zorg te dragen voor dat uiterst waardevolle en onvervangbare patrimonium. Met ‘Project Pil’ zetten we dit erfgoed prominent in de kijker én benadrukken we de ietwat ondergesneeuwde rol van Pil in de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog.


 
Tentoonstelling in teken van Pil

In de reizende tentoonstelling Charles Pil 1867-1949 ontdek je alles over het leven en werk van architect Charles Pil. In Nieuwpoort vindt de expo plaats van zaterdag 24 augustus 2024 tot en met zondag 15 september 2024 in het Sint-Bernarduscollege, Marktplein 5. Deze locatie heeft een duidelijke link met Pil. Bezoekers ontdekken er tal van plaatsgebonden details en verhalen over Pils tijd in Nieuwpoort. Daarnaast kom je er ook meer te weten over de kunststromingen waarin hij actief was en zijn samenwerking met architect Henri Carbon.


 
De tentoonstelling is gratis te bezoeken op woensdagnamiddag van 14 tot 18 u. en in het weekend van 10 tot 12 u. en van 14 tot 18 u. Op vrijdagmorgen kun je de expo ook bezoeken, maar enkel op afspraak via www.nieuwpoort.be/tentoonstelling-project-pil.  
 
Verder kun je op dezelfde locatie een extra fototentoonstelling meepikken, waarbij fotografen hun blik op Pils gevels en gebouwen delen. Daarnaast zijn er kunstzinnige fotocollages te zien, geïnspireerd op de architectuur van Pil en gemaakt door leerlingen van het Sint-Bernarduscollege.
 
Zoektocht

Er is ook een zoektocht voor gezinnen doorheen de binnenstad van Nieuwpoort. Zo gaat deze langs het Sint-Bernarduscollege, het iconische Blauwe Huis en ander particulier erfgoed dat Pil samen met Carbon heeft ontworpen. Haal je zoektochtformulier in het Stadhuis, bij je bezoek aan de tentoonstelling Charles Pil 1867-1949 of download het formulier op www.nieuwpoort.be/tentoonstelling-project-pil. Tussen zaterdag 24 augustus en maandag 30 september 2024 kun je een ingevuld zoektochtformulier indienen aan de onthaalbalie in het Stadhuis, in ruil krijg je een leuke verrassing.
 
Verder is er ook een extra wandeltocht langs alle bewaarde Charles Pil-panden in Nieuwpoort. Deze route is beschikbaar via de ErfgoedApp. Je kunt ook de tourkaart raadplegen met alle monumenten via www.charlespil.be/erfgoedapp.  
 
Podcast en publicatie

Over Charles Pil is een podcast ontwikkeld van vier afleveringen, goed voor zo’n twee uur luisterplezier. In de afleveringen kun je luisteren naar verhalen over Oostende tijdens de belle époque, over architecturale bouwstijlen en de wederopbouw van Nieuwpoort na de Eerste Wereldoorlog. Verder luister je naar de stem van experten en eigenaars van panden, ontworpen door Pil. Het is een mooie toevoeging aan de expo, maar kan ook los daarvan worden beluisterd op Spotify en Apple Podcasts.
 
Een interessante extra is  de gloednieuwe publicatie rond het leven en werk van architect Charles Pil. In dit rijk geïllustreerde boek reis je van gemeente tot gemeente en kom je te weten welke projecten Pil er op zijn conto heeft staan. Voor het hoofdstuk over Nieuwpoort wordt het Sint-Bernarduscollege uitvoerig toegelicht. Het boek kost 25 euro en is verkrijgbaar aan de balie in het Stadhuis.
 
Charles Pil centraal op Open Monumentendag

Op zondag 8 september 2024 vindt in Nieuwpoort Open Monumentendag plaats. Van 10 tot 11.30 u. en van 14 tot 15.30 u. kun je genieten van een gratis rondleiding over Charles Pils wederopbouwarchitectuur. Deze gidsbeurt vindt plaats in het Sint-Bernarduscollege waar je meteen ook de tentoonstelling kunt volgen. Inschrijven kan vanaf donderdag 8 augustus 2024 via cultuur@nieuwpoort.be of tel. 058 79 50 00.
 
Dit project over Charles Pil is een samenwerking tussen Stad Oudenburg, IOED Polderrand en vier andere West-Vlaamse steden en gemeenten: Nieuwpoort, Middelkerke, Gistel en Lo-Reninge. Meer info vind je op www.charlespil.be.