Vierde editie War Graves Week
03 May 2024 - Ieper - Bron: CWGC
De Commonwealth War Graves Commission (CWGC) brengt haar jaarlijkse “War Graves Week” (de Week van de Oorlogsgraven) naar Ieper en biedt gratis rondleidingen aan op verschillende van haar monumenten en begraafplaatsen tussen 11 en 19 mei 2024. 

Nele Bille, organisatrice van het evenement: “Met War Graves Week willen we de Ieperlingen aanmoedigen om samen te komen en het oorlogserfgoed bij hen in de buurt te ontdekken.” Tijdens rondleidingen en een interactieve kunsttentoonstelling brengt de CWGC de opmerkelijke verhalen van de mannen en vrouwen van de strijdkrachten van het Gemenebest die in de regio stierven, en meer in het bijzonder zij die sneuvelden in de Tweede Wereldoorlog. 

De gratis rondleidingen vinden plaats van 11 tot 19 mei op Bedford House Cemetery, Nine Elms British Cemetery en aan de Menenpoort.  De tour aan de Menenpoort begint en eindigt in de tijdelijke pop-up shop van de Commonwealth War Graves Commission. Tijdens het kattenstoet weekend van 9 tot 12 mei opent de CWGC namelijk voor het eerste de deuren van haar gloednieuwe bezoekerscentrum in de Menenstraat 46. Een voorsmaak van de nieuwe hub van de Commonwealth War Graves Commission in hartje Ieper, dat officieel opent deze zomer.

Net over de grens met Wallonië, op de CWGC sites in Ploegsteert vinden ook Nederlandstalige rondleidingen plaats op 17 en 18 mei. Op 18 mei om 10u  voorzien we ook een Franstalige gidsbeurt op deze locaties. Ploegsteert Memorial, Berks Cemetery Extension & Hyde Park Corner Cemetery herdenken meer dan 12.000 slachtoffers die sneuvelden in deze buurt van Henegouwen. Inschrijven kan via www.cwgc.org/war-graves-week/.  

2024 is een belangrijk herdenkingsjaar en de CWGC heeft de campagne The Legacy of Liberation (De erfenis van de bevrijding) gelanceerd om de 80e verjaardag van verschillende cruciale momenten tijdens de Tweede Wereldoorlog in de verf te zetten. Dit is meteen ook de reden waarom we met War Graves Week dit jaar extra aandacht willen besteden aan zij die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog, ook hier in de Ieperboog. 
Director General van de CWGC, Claire Horton, zei: "Achter elke naam op een oorlogsgraf of gedenkteken in regio Ieper zit een menselijk verhaal dat wacht om ontdekt te worden en War Graves Week is de perfecte gelegenheid om precies dat te doen.  

"Als wereldleiders in herdenking is het onze missie om ervoor te zorgen dat degenen die in dienst of als gevolg van een conflict stierven, herdacht worden zodat zij, en de menselijke tol van oorlog, voor altijd herinnerd worden."  

War Graves Week in 2023 op New Irish Farm Cemetery, foto credit: Eric Compernolle.