Het Passchendaele Museum viert 20-jarig bestaan
20 April 2024 - Zonnebeke - Bron: Passchendaele Museum
Het Passchendaele Museum in Zonnebeke blaast op 23 april 2024 twintig kaarsjes uit. Het museum viert deze verjaardag met een heus feestprogramma van 22 tot 28 april met tal van gratis activiteiten. In april gaat ook Erfgoeddag en ANZAC Day naar jaarlijkse gewoonte  in Zonnebeke door.

Feestprogramma

Op dinsdag 23 april bestaat het Passchendaele Museum twintig jaar. In 2004 werd het voormalig streekmuseum van Zonnebeke omgebouwd tot een museum met volledige focus op de Eerste Wereldoorlog en de Slag bij Passendale. Doorheen de jaren heeft het museum veel vernieuwingen achter de rug, met ook dit jaar de nieuwe belevingsexpo 'Passchendaele 1917' en de nieuwe tijdelijke tentoonstelling 'Echoes of War'.Tijdens de week van 22 tot 28 april vinden tal van gratis activiteiten plaats, zoals rondleidingen in het museum, de Passchendaele Memorial Gardens en Tyne Cot Cemetery. Ook kinderen vinden hun gading en kunnen deelnemen aan een interactieve vertelwandeling doorheen het museum. Tijdens de workshop Passchendaele Archives verricht je je eigen bronnenonderzoek. En wie meer weten over de geschiedenis en de toekomst van het Passchendaele Museum kan terecht in het kenniscentrum voor een lezing. 

Op 23 april ontvangen alle bezoekers een verjaardagstraktaat en wie zelf jarig is op 23 april kan het museum trouwens die dag gratis bezoeken. Inwoners van Groot-Zonnebeke en leden van het Passchendaele Membership ontvangen op zondag 28 april een kleine verjaardagsattentie.

Erfgoeddag

Wat maakt een huis tot een echte thuis? FARO (het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed) zoekt uit wat het gewone zo bijzonder maakt, vroeger en nu, tijdens Erfgoeddag op zondag 21 april. Ook het Passchendaele Museum neemt hieraan deel en organiseert een gratis pop-up tentoonstelling. Aan de hand van originele dagboeken, brieven en persoonlijke objecten ontdekken bezeoekers hoe soldaten van over de hele wereld een stukje thuis aan het front creëerden.

In het kasteeldomein biedt het Genootschap Passchendaele Society 1917 vzw, waarmee het museum samenwerkt voor de gidsen- en vrijwilligerswerking, gratis gegidste wandelingen over de thuis van de familie Iweins en de geschiedenis van het park. Verder is het mogelijk om deel te nemen aan een gratis rondleiding in de kerktoren, met als hoogtepunt een prachtig panoramisch uitzicht over de streek.

ANZAC Day

Op donderdag 25 april 2024 herdenken de Gemeente Zonnebeke, het Passchendaele Museum en het Genootschap Passchendaele Society 1917 vzw de Australische en Nieuw-Zeelandse inzet tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Slag bij Passendale.

Om 6.00 uur gaat een serene 'dawn service' door aan Buttes New British Cemetery, gevolgd door een moment van reflectie om 8.45 uur aan het maori-monument 'Pou Maumahara' in het kasteeldomein. Vervolgens gaat een ingetogen plechtigheid door om 9.30 uur aan Tyne Cot Cemetery.

Het programma in Zonnebeke wordt in nauwe samenwerking met de Nieuw-Zeelandse en Australische ambassades georganiseerd.

Praktisch

Het Passchendaele Museum is elke dag open van 10.00 tot 17.30 uur. Laatste toegang tot het museum om 16.30 uur.
 
Meer informatie over alle evenementen op www.passchendaele.be/evenementen.