De Vierdaagse van de IJzer viert dit jaar zijn 50ste editie
02 August 2023 - Oostduinkerke - Bron: Gemeente Koksijde
Haal uw stapschoenen maar al uit de kast, want van 22 t.e.m. 25 augustus 2023 vindt de jubileumeditie van de Vierdaagse van de IJzer plaats. De internationale, meerdaagse wandeltocht georganiseerd door Defensie samen met vijf partnersteden, gaat traditiegetrouw door aan de Kust en in de Westhoek en heeft dit jaar een aantal extraatjes voorzien voor de speciale gelegenheid.

Tijdens de Vierdaagse van de IJzer kan er vier dagen gewandeld worden in achtereenvolgens Oostduinkerke-Nieuwpoort, Diksmuide, Poperinge en Ieper. Wandelaars kiezen zelf hoeveel en welke dagen ze deelnemen en welke afstand ze willen trotseren: 8, 16, 24 of 32 kilometer. Voor de G-sporters worden alternatieve routes voorzien. Wandelaars die van ver komen, kunnen terecht in een logementskamp in Oostduinkerke of Poperinge. De organisatie voorziet ook een transportservice tussen de vijf partnersteden en startlocaties.

JubileumeditieIn 2023 zal de Vierdaagse van de IJzer voor een 50ste keer zijn wandelaars kunnen verwelkomen. Zoals vorige jaren wil het evenement zowel een sportieve inspanning bieden aan burgers en militairen in een aangename sfeer, alsook de gesneuvelden van de beide wereldoorlogen herdenken op een respectvolle manier.

Dit jaar wordt echter niet zoals de andere edities. “De 50ste editie wordt opnieuw een unieke ervaring, maar deze keer met extra aandacht voor beleving, meer animatie en een bijzonder aandenken.”, aldus de directeur Jef Verstraete. De beleving zal zich uiten in verschillende vormen: van archieffoto’s van de afgelopen decennia langs de parcours, tot waarheidsgetrouwe re-enactment en straatanimatie. Het luchtspektakel wordt dit jaar opnieuw verzorgd door het “Black Devils” Belgium army parachute demo team. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft de Vierdaagse dit jaar een speciaal ontworpen badge voor het jubileum die elke deelnemer zal ontvangen. Overigens blijft het concept wandelen centraal staan, weliswaar met een knipoog naar de parcours van de eerste editie in 1973.

Vijf wandelaars toonden sinds de start van de Vierdaagse van de IJzer jarenlange trouw en doorzettingsvermogen. Directeur Jef Verstraete voelt zich vereerd: “Als organisatie zijn we verheugd dat alle vijf de wandelaars dit jaar de kaap van 50 deelnames zullen ronden.” Deze uitzonderlijke prestatie zal de verdiende aandacht krijgen met een huldiging tijdens de slotdag te Ieper.

Openingsplechtigheid Oostduinkerke

Maandagavond 21 augustus om 17.00 uur, voorafgaand aan het wandelevenement, vindt de officiële openingsplechtigheid plaats op het Astridplein in Oostduinkerke-Bad. De garnaalvissers te paard, die aan de oorsprong liggen van de Vierdaagse, begeleiden de prominenten van de Zeedijk tot aan het monument van de gesneuvelden aan de Sint-Niklaaskerk in de Leopold-II laan. De volgende ochtend, 22 augustus 2023, gaat de Vierdaagse echt van start met het startschot van de burgemeester.

Voor meer info en inschrijvingen kan je terecht op de website van de Vierdaagse van de IJzer www.vierdaagse.be. Ook inschrijvingen ter plaatse op de verschillende startlocaties blijven mogelijk.

Meer info: www.vierdaagse.be