Herinneringseducatie

Ganzenbordspel WOI

In mei 2013 werd, na heel wat lobbywerk van de Provincie West-Vlaanderen, besloten om de loopgraven, gebouwd voor de opnames van ‘In Vlaamse Velden’ 3 maanden open te stellen voor het grote publiek.
Deze unieke site bevond zich op het domein van de oude suikerfabriek in Veurne. Het netwerk Oorlog en Vrede ontwikkelde hiervoor een ‘Ganzenbord WOI’.
 
Dit Ganzenbord heeft als basisthema ‘loopgraven tijdens WOI’.
Ontdek aan de hand van dit spel en aangeboden dagboekfragmenten hoe het er 100 jaar geleden in de loopgraven aan toe ging. Een gedrukte versie kan hier besteld worden.

Aansluitend werden er bij dit Ganzenbord WOI 'spelregels voor de leerkracht' ontwikkeld.
 


Wegwijzer WOI

Raak je de weg kwijt in het aanbod van WOI? Zoek je een duidelijke overzichtelijke kaart om het landschap van WOI te verkennen?

Dit is een site waar de bezoeker uitgebreid kan zoeken tussen alle mogelijke contents die rond WOI worden uitgebracht (concrete projecten, sites en monumenten, boeken, websites enz), in eerste instantie enkel voor de provincie Antwerpen en provincie West-Vlaanderen. Het is de bedoeling dat deze site nog wordt uitgebreid naar het volledige Vlaamse gebied (hiervoor zijn er reeds gesprekken gaande met de verschillende andere provincies). De bezoeker kan zoeken aan de hand van 4 grote onderdelen, namelijk thema, tijdslijn (specifiek WOI), doelgroep en geografisch. Eenmaal een item gekozen, worden de linken tussen de verschillende contents getoond.
 

 ‘Ontdek met je klas WO I in de provincie West-Vlaanderen’.


Deze brochure bundelt inspirerende initiatieven in verschillende gemeentes en steden rond de Eerste Wereldoorlog. Wijk af van de platgetreden paden en stel aan de hand van deze brochure je eigen WO I-uitstap samen. Wat vind je nog terug in deze brochure? Tips om een herdenkingsplaats te bezoeken, lesmateriaal als voorbereiding op een uitstap, interessante websites, wat doen de erfgoedcellen rond WO I, alternatief vervoer, hoe een meerdaagse uitstap organiseren en tenslotte verwijzen we graag naar het cultureel programma van GoneWest, waaronder het unieke beeldjesproject ‘ComingWorldRememberMe’. Je kan deze brochure op papier verkrijgen via het Tolhuis.
 


NIEUW! Subsidiereglement bezoek herinneringsplaatsen

De provincieraad keurde op 22 december 2014 een nieuw provinciaal reglement voor ondersteuning van bezoeken aan ‘herinneringsplaatsen in het kader van de Eerste Wereldoorlog’ in West-Vlaanderen goed. Organisaties die een dergelijke site bezoeken tussen 1 februari 2015 en 31 december 2018 kunnen tot 50 % van hun vervoers- (openbaar vervoer of gehuurde fiets of bus), gids-, toegangs- of deelnamekost terugvorderen en tot 20 % van de overnachtingskosten in een erkend West-Vlaams jeugdverblijfscentrum.

Bekijk snel de documenten: